Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Sommarutflykt till Snöan

Sevärdheter och utflyktsmål

 

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Sommarutflykt till Snöan

Vad passar bättre, nu när snön är på väg, än ett sommarreportage från Snöan. Så heter ön i ”havet”, eller rättare sagt ”Södra Kvarken” utanför Hörneå och angränsande Norrbyn. Snöan är en ganska stor ö, ca 2000 år gammal. Med andra ord har den en högsta punkt som är ca 20 meter över havet. Spår av dåtidens säljägare hittas från ungefär 1500 år sedan.

Redaktör Lindholm kommer till Snöan

Bild 1. Redaktör Lena Lindholm promenerar sista biten till fast mark på Snöan.

I mer nutid, från medeltiden fram till 1900-talet var strömmingsfisket en viktig utkomst. Begreppet ”Gävlefiskarna” är känt för många. Det var den uråldriga storstaden Gävle som gavs rättigheter till fisket utmed Norrlandskusten. Nu verkar det som att denna rättighet tog slut geografiskt i Långron i södra Västerbotten. Snöan ligger norr därom.

Snöan

Bild 2. Snöan är ett naturreservat. Man bjuds på intressanta skogsupplevelser.

På dessa fiskeöar bodde man under perioder av året då strömmingen gick till. Då behövdes ett kapell. Fiskaryrket var farligt och närheten till vattnet krävde närhet till himlen. Det kapell som står där idag byggdes redan vid slutet av 1700-talet. Det har klarat sig från brand och annan förgängelse. Dessvärre har samhället med fiskebodar brunnit ned, det som låg i närhet av kapellet och vid den dåtida hamnen på sydöstra sidan av ön.

Snöans kapell

Bild 3. Här hittar Redaktör Lena Lindholm fram till Snöans Kapell, efter ca 1 km vandring genom skogen. Bilden är innovativt fotad med solglasögon som filter.

Denna artikel berättar om en tradition, att Svenska Kyrkan och Församlingen i Hörnefors anordnar sommarutflykt och gudstjänst i Snöans Kapell. Detta ”brukar” inträffa i början av augusti månad. Becken-Webbens Redaktion och Skribent har nu deltagit både år 2014 och 2015. I en lång rad av små och medelstora båtar, likt gamla kyrkbåtar, färdas ca 50 personer i en konvoj ut till ön. Även det är en stor upplevelse.

Snöans kapell

Bild 4. Snöans Kapell, som stått där i ca 200 år.

Bilderna i denna artikel är från båda 2014 och 2015, i strålande sol och värme. Utöver träff i Kapellet ges tid att vandra runt på ön och dess många sevärdheter. Lunch tas med och inmundigas i solskenet på en rund sten. Ön har således en intressant historia och intressanta lämningar av dessa. Labyrinter, kompassrosor och rester av boningar finns det mycket av.

Snöans Kapell

Bild 5. Snöans Kapell har en timrad konstruktion, som brädfodrats utvändigt. Insidans stockar är överösta med inristade namn av besökare. Där finns årtal från mitten av 1800-talet, till mer nutida. Artur Åsvik från Wasa var i Snöans Kapell - för länge sedan. Artur kom nog med båt över Kvarken. Söker man på namnet Åsvik i Wasa så hittas flera nutida. En av dessa är John Åsvik som intervjuas i finsk radio. Den österbottniska dialekten var nog lika vacker då som nu.

Snöans Kapell

Bild 6. Snöans Gudshus har även besökts av K Larsson, från Fanbyn. Årtalet tycks se ut som 1923. Fanbyar finns bland annat i Sundsvall och Bräcke. I Snöans fall handlar det nog om den mer närbelägna Fanbyn i trakten av Husum.

År 2014 provbadades på östra sidan av ön, i mycket grovkornig sand där respektive korn nog vägde minst 1 ton styck. Badet var svårt men fräscht. År 2015 provades bad på inlandssidan av ön, med blandad sten och sand, mer lättforcerat men lika fräscht.

Labyrinter på Snöan

Bild 7. Redaktör Lindholm försöker hitta ut ur labyrinten.

Snöan är som sagt översnöad av historiska lämningar. Länsstyrelsen Västerbotten har en gjort fornlämningsinventering för Snöan, en 28MB skrivelse som kan laddas ned från nätet. Där sägs att labyrinter och stenformationer tros vara från 1400-talet. Dessutom noterar man att dessa stenar är populära lekplatser även idag och att stenar rubbas ur sitt läge. Det är med andaktsfull vördnad man provar Snöans labyrinterna från medeltiden.

Bondens fyr

Bild 8. Ute i Södra Kvarken skymtar Bondens fyr.

Snöan

Bild 7. Redaktör Lindholm till fots på stigen tillbaka till hamnen vid fastlandssidan av ön, och båtresan tillbaka till Norrbyn.

Gör som Becken-Webbens Redaktion - besök Snöan - och detta ordnas på ett trevligt sätt av Svenska Kyrkan.

Gunnar Engström, 2015-11-02

P.S. Becken-Webben är som vanligt helt fri från reklam. Stöd verksamhet i närområdet!

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se